Το «Πέτρωμα» είναι φρέσκο τυρί , το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, που το φτιάχνουμε από αγελαδινό γάλα. Αφού πήξει το γάλα, πιέζουμε το τυρόπηγμα ώστε να αποβάλλει τα υγρά του και να στεγνώσει κάπως, δηλαδή να “πετρώσει”, να γίνει συμπαγές. Αποτελεί την βάση για τα τηνιακά τυριά που παράγουμε: την καυτερή και το τυρακι.
Διατίθεται χύμα κατόπιν παραγγελίας και χρησιμοποιειται πολύ για την τοπική ζαχαροπλαστική. Ειναι το τυρί που φτιάχνουμε τα πασχαλινά γλυκά τυροπιτακια και τις σκεπαστές. Τα γλυκά τυροπιτάκια είναι το ξεχωριστό παραδοσιακό γλυκό που θα βρείτε ολογυρις τον χρόνο στα ζαχαροπλαστεία της Τήνου και σε όλα τα σπίτια του νησιού την περίοδο του Πάσχα.
Χρησιμοποιείται επισης για κατανάλωση ως επιτραπέζιο φρέσκο τυρί, για αλμυρές τυρόπιτες και για προσθηκη στην χωριάτικη σαλάτα αντικαθιστώντας την φέτα.