Αφιέρωμα στο Βωλάξ Τήνου

Το σεληνιακό τοπίο στην Τήνο που όμοιό του δεν συναντάται αλλού στην Ελλάδα. Το εντυπωσιακό σκηνικό με τους διάσπαρτους γρανιτένιους βράχους

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Ένα απόκοσμο, εντυπωσιακό τοπίο απλώνεται μπροστά στα μάτια του ταξιδιώτη που θα βρεθεί στην Τήνο και θα επισκεφθεί το χωριό Βώλακας.

Τεράστιοι επιβλητικοί γρανιτένιοι βράχοι διάσπαρτοι σε μια μεγάλη έκταση, που άλλοτε θυμίζουν βόλους, άλλοτε πουλιά και άλλοτε ανθρώπινα σώματα κεντρίζουν το ενδιαφέρον με την «ανατρεπτική» θα έλεγε κανείς εικόνα τους, που όμοιά της δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η δημιουργία τους βασίζεται στα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής, τα οποία ήταν τόσο έντονα με αποτέλεσμα την διάβρωση του γρανίτη από τον αέρα και την υγρασία, η οποία με την σειρά της δημιούργησε αυτό το σεληνιακό τοπίο.

Ο μύθος, ωστόσο, θέλει το χωριό να αποτελεί αποτέλεσμα μιας Τιτανομαχίας, όπου Γίγαντες και Τιτάνες παίζανε πετροπόλεμο δημιουργώντας αυτήν την εντυπωσιακή εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης σήμερα.

Η επικρατέστερη άποψη, πάντως, για την δημιουργία αυτού του μοναδικού τοπίου υποστηρίζει πως μία ηφαιστειακή έκρηξη η οποία σημειώθηκε 18-20 εκατομμύρια χρόνια πριν δημιούργησε αυτούς τους γιγάντιους βράχους.

Για να απολαύσει κανείς πανοραμική θέα στο επιβλητικό αυτό τοπίο δεν έχει παρά να βρεθεί στο «άνοιγμα του Βουράκη», σε απόσταση τριών λεπτών περίπου από την εκκλησία του χωριού.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter