Η τοποθέτηση του Δημάρχου Τήνου για το Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

Τοποθέτηση του Δημάρχου Τήνου στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου αναφορικά με το Π.Ι.Ι.Ε.Τήνου. Η τοποθέτηση του δημάρχου αναφέρει:

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Δυο αιώνες τώρα, το ΠΙΙΕΤ αποτελεί τον πλέον σταθερό θεμέλιο λίθο στη νεότερη ιστορία του νησιού μας. Πρόκειται για έναν ιερό κατά κυριολεξία θεσμό, ο οποίος αποτελεί την συνεκτική υλη αυτού του τόπου. Συνεπώς, κάθε προσπάθεια να διαρραγεί αυτή η σχέση της άρρηκτης κοινωνικής και πνευματικής ενότητας του τηνιακού λάου  με το Ιερό Ίδρυμα, δεν αποτελεί απλά μια κολάσιμη σκέψη αλλά κυριολεκτικά βλασφημία εναντίον των θείων και κοινωνικών μας αξιών. 

Εκφράσεις όπως casus belli, δεν αποτελούν αφορμή πολέμου αλλά αφορμή μεγαλύτερης και συνεκτικότερης παντηνιακής ενότητας. Άρα, ας γίνει κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Δήμος θα υπερασπιστεί με άκαμπτη θέληση την βασική πολιτισμική αρχή της τηνιακής κοινωνίας που είναι η ενότητα.

 Θυμίζουμε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρήθηκε να διχαστεί με αφορμή τον δίκαιο και νομικά δικαιωμένο σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης, αγώνα του τηνιακού λαού για την υπεράσπιση της κληρονομιάς της Διαθήκης των Κτητόρων. Ούτε τότε πέρασε η πρόκληση διαίρεσης των πολιτών ούτε προφανώς σήμερα  θα περάσει.

Η ιστορία του Πανελλήνιου Ιδρύματος μας κληρονόμησε την πίστη, την αγάπη στο τόπο και την εμπιστοσύνη στην ελεύθερη βούληση των κατοίκων του. Και οι τρεις αυτές αρχές προϋποθέτουν την ενότητα και την ειρηνική συμβίωση.

Ο Δήμος Τήνου όχι μόνο δεν θα ανεχτεί απειλές αλλά θα εγγυηθεί την ενότητα του τόπου μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο επίλυσης των προβλημάτων. Αυτό έπραττε και αυτό θα συνεχίσει να πράττει επιτυχώς απέναντι σε κάθε υπονομευτικό πνεύμα.

Αυτή η παραδοσιακή σχέση ΠΙΙΕΤ-Δήμου που οικοδομήθηκε ανά τους αιώνες και κατοχυρώθηκε με τους νόμους της πολιτείας, αποτελεί κανόνα ζωής κάθε Τηνιακού αλλά και διατράνωση του κοινωφελούς χαρακτήρα του ΠΙΙΕΤ που για κανένα λόγο δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιωθεί. Κοντολογίς, λάβαμε την χάρη μιας ιερής παραδόσεως και σκοπεύουμε να την διαφυλάξουμε, να την συνεχίσουμε, να την εμπλουτίσουμε και να την παραδώσουμε στους επομένους, όπως είναι το χρέος μας. Δεν θα είμαστε εμείς που θα μηδίσουμε…

Ο Δήμος εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δήμος και Ιερό Ίδρυμα είναι ένα και το αυτό στην συνείδηση του τηνιακού λαού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν να χωρίσουν κάτι αλλά αντιθέτως, έχουν κοινό στόχο την ανάπτυξη και την εμβάθυνση αυτής της οργανικής σχέσης εις το διηνεκές. Ιεράρχες, αιρετοί, επίτροποι έρχονται και παρέρχονται, κρινόμενοι  από τον θείο και τον ανθρώπινο νόμο. Γράφουν, ωστόσο, μόνοι τους την προσωπική τους ιστορία.

Όμως την ιστορία της σχέσης του Δήμου Τήνου με το ΠΙΙΕΤ την γράφει και την υπογράφει μόνο ο τηνιακός λαός!

 Ο Δήμος θα επιδείξει για μιαν ακόμα φορά, πνεύμα κατανόησης, σοβαρότητας και συγχώρεσης. Παράλληλα, όμως, θα επιδείξει πνεύμα πυγμής  με στόχο την συνεργασία, τον  διάλογο, την ενότητα του τόπου η όποια δεν νοείται δίχως την ανέφελη συμπόρευση ΠΙΙΕΤ και Δήμου Τήνου.

Έτσι και τώρα, έχοντας να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση σχετικά με το  ΠΙΙΕΤ, δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο σε οιονδήποτε να αποσπάσει το ΠΙΙΕΤ από την κοινωνία και τον Τηνιακό Λαό.

Όπως και το 2014 υψώσαμε το ανάστημά μας και νικήσαμε, το ίδιο θα πράξουμε ξανά όλοι μαζί. Γιατί σε αυτό τον αγώνα που καλούμαστε όλοι να διεξάγουμε, δεν περισσεύει ούτε ένας Τηνιακός. Όπως και τότε, θα αγωνιστούμε και θα νικήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι γιατί δεν έχουμε κανέναν Τηνιακό αντίπαλο! Ούτε θέλουμε να υποκαταστήσουμε, ούτε θέλουμε να αντικαταστήσουμε, να βοηθήσουμε θέλουμε, ώστε να απαλλαγεί από τα οικονομικά βάρη το Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter