Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Δήμαρχος Τήνου: «Στην Τήνο ένα από τα ωραιότερα έργα κλασσικής γλυπτικής των Κυκλάδων»

Στην έκθεση του Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου εντάχθηκε μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, η οποία βρέθηκε στη συστηματική ανασκαφή στο Ξώμπουργκο Τήνου, τον Ιούλιο του 2019. Ο Δήμαρχος Τήνου, με αφορμή την σημαντική αυτή ανασκαφή αναφέρει σε σημερινή του ανάρτηση:

Ένα από τα ωραιότερα έργα κλασσικής γλυπτικής των Κυκλάδων – Πρόταση η κα. Κουρού να τιμηθεί ως επίτιμη δημότισσα Δήμου Τήνου

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και στήριξης, η ιδιαίτερης ομορφιάς και αρχαιολογικής σημασίας μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, του 4ου αιώνα π.Χ., στην οποία απεικονίζεται γενειοφόρος άνδρας με μια στλεγγίδα στο αριστερό του χέρι (πιθανότατα αθλητής) εντάχθηκε πλέον οργανικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου.

Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες του να θαυμάσουν έναν από τα ωραιότατα έργα κλασσικής γλυπτικής των Κυκλάδων, φτιαγμένο από ντόπιο μάρμαρο, δημιούργημα πιθανότατα Τήνιου γλύπτη. Πρέπει να ευχαριστήσουμε για ακόμα μία φορά την Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας, κ. Νότα Κούρου, υπό τη διεύθυνση της οποίας ανακαλύφθηκε τον Ιούλιου του 2019 η επιτύμβια στήλη κατά την ανασκαφή στο Ξώμπουργο, για τη συμβολή της στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τήνου.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το ήθος της, την επιστημονική της κατάρτιση και τη συνολική της προσφορά στο νησί θα προτείνω την ανακήρυξη της κ. Κούρου ως επίτιμης δημότισσας του Δήμου Τήνου.

Λίγα λόγια για την ανασκαφή

Η εύρεση της στήλης είναι αποτέλεσμα της συστηματικής ανασκαφής στο Ξώμπουργο, που διεξάγεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της Ομότιμης Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Νότας Κούρου και ειδικότερα στο αρχαίο νεκροταφείο των κλασικών χρόνων στη θέση Βαρδαλάκος στη ΝΑ πλευρά του λόφου του Ξώμπουργου, βρέθηκε μεγάλη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη.

Η στήλη (αρ. κατ. Α 587) χρονολογείται τον 4ο αι. π.Χ. (370-360 π.Χ.) και αποτελεί εξαίρετο έργο γλυπτικής, δημιούργημα πιθανότατα Τήνιου γλύπτη, όπως υποδεικνύει το ντόπιο μάρμαρο από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Η στήλη ύψους 1,70 μ. και πλάτους 0,765 μ. σώζεται αποσπασματικά. Εικονίζεται γυμνός γενειοφόρος άνδρας με στλεγγίδα στο αριστερό χέρι. Πρόκειται για αθλητή (παλαιστρίτης) που συνοδεύεται από μικρή παιδική μορφή με πτηνό.

Το θέμα «αθλητής με παίδα»  είναι σύνηθες στη  γλυπτική των Κλασικών Χρόνων και η παρουσία του παίδα θεωρείται ότι ενέχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει δεχθεί πολλές ερμηνείες (υπηρέτης του αθλητή,  έφηβος ερωτικός σύντροφος κ.ά.). Το μικρό μέγεθος και η ηλικία του παίδα, φαίνεται να αποκλείουν τον συνήθως ερωτικό χαρακτήρα που αποδίδεται σε παρόμοιες σκηνές, ενώ η παρουσία του πτηνού παραπέμπει στο γνωστό θέμα της ψυχής που απέρχεται. 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και στήριξης της στήλης σε βάση, το έργο εντάχθηκε οργανικά στην ενότητα των επιτυμβίων της αίθουσας των γλυπτών της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τήνου προσφέροντας στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα έργα κλασικής γλυπτικής στις Κυκλάδες. 

διαβαστε επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Ο καιρός

Tinos
clear sky
10 ° C
10 °
10 °
57 %
3.6kmh
0 %
Τε
13 °
Πε
14 °
Πα
15 °
Σα
15 °
Κυ
16 °