back to top

Δράσεις στην Ιερά Μονή Ουρσουλινών Τήνου

+ΘΛΙΨΙΣ
20 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 2024
Ιερά Μονή Ουρσουλινών Tήνου
Πρόσβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, 11:00-22:00

*σύνθλιψη: η ρήξη και παραμόρφωση από την μηχανική καταπόνηση από δυνάμεις αντίθετης φοράς που υποβάλλει το υλικό σε αυξημένη πίεση και συνεπώς προκαλεί ελάττωση του όγκου του

Η έκθεση με τίτλο «+ΘΛΙΨΙΣ» προσεγγίζει την έννοια της εσωτερικής σύγκρουσης, όπως αυτή ορίζεται όχι μόνο ως φυσική ή συναισθηματική κατάσταση, αλλά και ως μεταφορά για τη σύγκρουση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, στα πάθη και τη λογική, στη δράση και την αντίληψη, στη σύμβαση και την καινοτομία, στο κοσμικό και το ιερό, στο φυσικό και το μεταφυσικό.

Οι εικαστικές ερμηνείες ανιχνεύουν τη σύνθλιψη, και εξελίσσονται σ’ έναν πολύπλοκο συμβολισμό της μεταβατικότητας και της μεταμόρφωσης στο πλαίσιο παγιωμένων συνθηκών, είτε αυτές είναι η σταθερότητα ενός υλικού, η τεχνική παράδοση ή η διανοητική και συναισθηματική προσκόλληση σε ιδέες και πεποιθήσεις.

Εννέα καλλιτέχνες αλληλοεπιδρούν με τον νοηματικά, συναισθηματικά, θρησκευτικά και κοινωνικά φορτισμένο χώρο της Μονής Ουρσουλινών. Πρόκειται για ένα οικοδομικό σύμπλεγμα όπου αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα ένα εγχείρημα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, που αποτέλεσε κοινωνικό, πνευματικό και εκπαιδευτικό κέντρο για δεκαετίες στη Τήνο. Η ερήμωσή του αποτελεί μια πρόκληση αναβίωσης σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο ως προς την ανάδειξη όχι μόνο της τοπικής ιστορίας αλλά, επίσης, της οργανικής σχέσης του με τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της εποχής και, κατ’ επέκταση, του ευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΈΣ
Καλλιτέχνες
Κατερίνα Κατσιφαράκη, Γιάννης Μπουτέας, Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Εύα Στεφανή, Πέτρος Τουλούδης, Παντελής Χανδρής, Κατερίνα Χρηστίδη

Συνεπιμέλεια
Σοφία Ζωιτού, Μαρία Μανέτα, Σοφία Ελίζα Μπουράτση

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Βαγγέλης Ζαλώνης, Ριάνον Μόργκαν, Σοφία Ελίζα Μπουράτση Με την υποστήριξη του Ίδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και του Tinos Today. Ένα έργο της έκθεσης παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΈΣ ΔΡΆΣΕΙΣ

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιούν δύο εκπαιδευτικές δράσεις:

«Δημοσιογραφία και Τέχνη»

Η θεωρητικός τέχνης και επιμελήτρια Σοφία Ελίζα Μπουράτση και ο ιδρυτής του site Tinos Today, Βαγγέλης Ζαλώνης διοργανώνουν εργαστήριο δημιουργικής και δημοσιογραφικής γραφής με αφετηρία τα έργα της έκθεσης και θεωρητικά εργαλεία την ανθρωπολογία και τη φιλοσοφία. Τα κείμενα των συμμετεχόντων (10-18 ετών) θα δημοσιευτούν στον ιστότοπο Tinos Today ως κριτικές της έκθεσης.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στη Μονή Ουρσουλινών στις 10.00 το πρωί.

Διάρκεια: 4 ώρες, με διάλειμμα.

Προσέλευση/διέλευση: Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς με αφετηρία το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

«Τα συναισθήματα χορεύουν»

Πώς μπορούμε να μεταμορφώσουμε τα συναισθήματα μας σε κίνηση και να δημιουργήσουμε μια ομαδική χορογραφία που να περιέχει το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων μας;

Σ’ αυτό το εργαστήριο που βασίζεται στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «+ΘΛΙΨΙΣ» θα εξερευνήσουμε σ’ ένα ασφαλές και παιχνιδιάρικο περιβάλλον πώς να αναγνωρίσουμε, να κατανοήσουμε, να μεταμορφώσουμε και να επικοινωνήσουμε μέσω της κίνησης τα συναισθήματά μας. Τα εργαστήρια θα κορυφωθούν με μία ανοιχτή εκδήλωση όπου τα παιδιά θα παρουσιάσουν τα δικά τους συναισθήματα με κίνηση, μουσική και σχέδια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Η χορογράφος, χορεύτρια, ηθοποιός και εκπαιδευτικός χορού Ριάννον Μόργκαν θα εφαρμόσει εργαστήριο χορού οδηγώντας του συμμετέχοντες (παιδιά 4-10 ετών) σ’ έναν διάλογο με τα συναισθήματά και την σωματοποίησή τους.

Με σημείο αφετηρίας το ίδιο τους το σώμα κατά την παρατήρηση της έκθεσης και εργαλεία ασκήσεις και διαδραστικά παιχνίδια, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί 21-27 Ιουλίου.

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ
21/7 στις 11:00 π.μ.

Επίσκεψη στην έκθεση στην Μονή Ουρσουλινών
Οι γονείς φέρνουν τα παιδιά (ομάδα 1 και ομάδα 2) στη Μονή.
Διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα και 30 λεπτά
Καθημερινά στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού:
22, 24, 25 και 26 Ιουλίου
10:00-11:30 ομάδα 1
12:00-13:30 ομάδα 2
Σάββατο 27 Ιουλίου
10:00-12:00: ομάδα 1 & ομάδα 2, πρόβα
19:00-21:00: ομάδα 1 & ομάδα 2, παρουσίαση

Η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Πληροφορίες & προκρατήσεις: itiptinos@gmail.com, 6988360280.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης διεξάγεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και του Tinos Today.


ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ PHD
Με την υποστήριξη του Ίδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και του Tinos Today
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού
«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», www.allofgreeceoneculture.gr

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter