back to top
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -

Προβολή της Γαστρονομίας της Τήνου στην Ιταλία

Με τίτλο “Όλα τα καλά της Ελλάδας” το ιταλικό περιοδικό “la Cucina Italiana” δημοσιεύει αφιέρωμα για την ελληνική γαστρονομία σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Ιταλίας και τη δραστήρια διευθύντριά του Κική Μπουλασίδου.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του αφιερώματος το περιοδικό αναφέρει :” Όσοι έχουν κάνει διακοπές στην Ελλάδα κρατούν φωτογραφίες και αναμνήσεις από γραφικά τοπία, ικανές να αναπαραστήσουν την αληθινή ψυχή της Μεσογείου όσο λίγοι άλλοι. Αλλά και η χώρα έχει πολλά να προσφέρει στο τραπέζι, με αρώματα και γεύσεις ικανές να κατακτήσουν ακόμη και τους πιο έξυπνους καλοφαγάδες. Σκεφτείτε μόνο ότι η μεσογειακή διατροφή γεννήθηκε εδώ, όπου ο ήλιος όχι μόνο δίνει το τέλειο μαύρισμα, αλλά και ώριμα φρούτα και λαχανικά γεμάτα γεύση, γνήσιο λάδι και κρασιά που χρόνο με το χρόνο κατακτούν όλο και περισσότερες αγορές σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν κάθε νησί και κάθε χωριό έχει τη δική του σπεσιαλιτέ, που γεννιέται με τη χρήση πρώτων υλών που αναπτύσσονται αυθόρμητα, φερμένες από αποικιστές από μακρινές χώρες, που εφευρέθηκαν από τον μάγειρα για να σέβονται τις αυστηρές επιταγές της ορθόδοξης εκκλησίας”.

Ακολουθεί περιγραφή από επιλεγμένους προορισμούς στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ των άλλων, η Σαντορίνη και η Τήνος.

Για την Τήνο αναφέρει : Στην Τήνο το φαγητό είναι μια τόσο σοβαρή υπόθεση, ώστε να γίνεται ο πρωταγωνιστής των γαστρονομικών φεστιβάλ που προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν γιορτές αφιερωμένες στην αγκινάρα, το μέλι, το κρασί, τη ρακή και τη ρίγανη. Κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αν στις αρχές του καλοκαιριού μαζεύεις την κάπαρη για να τη βάλεις σε άλμη, το φθινόπωρο ψάχνεις μανιτάρια για να φας τηγανητά ή στιφάδο. Όσοι τολμήσουν να ανακαλύψουν το εσωτερικό του νησιού θα μεθύσουν από το άρωμα μέντας, φασκόμηλου, δικτανίας, θυμαριού και χαμομηλιού, που μπορείτε να δοκιμάσετε σε αφεψήματα και να αγοράσετε στα τοπικά καταστήματα, αλλά και από τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των περιστεριώνων ( εκεί είναι περισσότερα από χίλια), όπου εκτρέφονται περιστέρια που στη συνέχεια γίνονται πρωταγωνιστές εκλεκτών συνταγών.

Στη Σαντορίνη το περιοδικό ξεχωρίζει τα κρασιά και γράφει : Μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο γεννιούνται σε ηφαιστειακά εδάφη και η Σαντορίνη δεν αποτελεί εξαίρεση, το αντίθετο. Εδώ καλλιεργούνται αμπέλια για πάνω από 3000 χρόνια και υπάρχουν πάνω από 50 αμπέλια, μεταξύ των οποίων και το περίφημο ασύρτικο , με το οποίο παράγεται ένα πολύ διάσημο ξηρό λευκό και γλυκά κρασιά που προστατεύονται με το Dop. Πολλοί αμπελώνες είναι αρχαίοι και εξακολουθούν να καλλιεργούνται με ένα αρχαίο σύστημα κλαδέματος που τυλίγει τα φυτά πάνω τους, σχηματίζοντας κουλούρες , καλάθια, ώστε να προστατεύονται από τους δυνατούς ανέμους και τον ήλιο. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα τοξωτά υπόγεια κελάρια, γνωστά ως κανάβες

Single Event Display
Εικόνα Εκδήλωσης

«Aποτυπώσεις

του Νεκτάριου Αντωνόπουλου

Έκθεση ζωγραφικής & χαρακτικής

Τοποθεσία: Δια Χρόνος


διαβάστε περισσότερα

χορηγούμενη.

«Εύρεσις & Επανευρέσεις»

Με πολλή  ευαισθησία και σεβασμό 26 καλλιτέχνες του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου καθώς και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, εμπνέονται από τον Ιερό Τόπο της Τήνου, με αφορμή τα 201 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Το θέμα προσεγγίζεται από μία εικαστική οπτική διαχρονικά αλλά και σύγχρονα. Πρόκειται για μία συνθήκη που περιλαμβάνει έργα Γλυπτικής,  Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Installation ,Νέα Μέσα , Video Art.

 Ο σκοπός της δράσης ξεπερνά το στενό πλαίσιο μιας επετειακής έκθεσης,  στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη ντόπιων και φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και προσφέροντάς τους την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιοι το γεγονός, την ιστορία και τα έθιμα γύρω από την εύρεση.

Εξού και η επιλογή του τίτλου της έκθεσης « Εύρεσις και Επανευρέσεις»  με επιμελητή τον κ. Ν. Π.Παΐσιο.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου

Newsletter

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -

Προβολή της Γαστρονομίας της Τήνου στην Ιταλία

Με τίτλο “Όλα τα καλά της Ελλάδας” το ιταλικό περιοδικό “la Cucina Italiana” δημοσιεύει αφιέρωμα για την ελληνική γαστρονομία σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Ιταλίας και τη δραστήρια διευθύντριά του Κική Μπουλασίδου.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του αφιερώματος το περιοδικό αναφέρει :” Όσοι έχουν κάνει διακοπές στην Ελλάδα κρατούν φωτογραφίες και αναμνήσεις από γραφικά τοπία, ικανές να αναπαραστήσουν την αληθινή ψυχή της Μεσογείου όσο λίγοι άλλοι. Αλλά και η χώρα έχει πολλά να προσφέρει στο τραπέζι, με αρώματα και γεύσεις ικανές να κατακτήσουν ακόμη και τους πιο έξυπνους καλοφαγάδες. Σκεφτείτε μόνο ότι η μεσογειακή διατροφή γεννήθηκε εδώ, όπου ο ήλιος όχι μόνο δίνει το τέλειο μαύρισμα, αλλά και ώριμα φρούτα και λαχανικά γεμάτα γεύση, γνήσιο λάδι και κρασιά που χρόνο με το χρόνο κατακτούν όλο και περισσότερες αγορές σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν κάθε νησί και κάθε χωριό έχει τη δική του σπεσιαλιτέ, που γεννιέται με τη χρήση πρώτων υλών που αναπτύσσονται αυθόρμητα, φερμένες από αποικιστές από μακρινές χώρες, που εφευρέθηκαν από τον μάγειρα για να σέβονται τις αυστηρές επιταγές της ορθόδοξης εκκλησίας”.

Ακολουθεί περιγραφή από επιλεγμένους προορισμούς στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ των άλλων, η Σαντορίνη και η Τήνος.

Για την Τήνο αναφέρει : Στην Τήνο το φαγητό είναι μια τόσο σοβαρή υπόθεση, ώστε να γίνεται ο πρωταγωνιστής των γαστρονομικών φεστιβάλ που προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν γιορτές αφιερωμένες στην αγκινάρα, το μέλι, το κρασί, τη ρακή και τη ρίγανη. Κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αν στις αρχές του καλοκαιριού μαζεύεις την κάπαρη για να τη βάλεις σε άλμη, το φθινόπωρο ψάχνεις μανιτάρια για να φας τηγανητά ή στιφάδο. Όσοι τολμήσουν να ανακαλύψουν το εσωτερικό του νησιού θα μεθύσουν από το άρωμα μέντας, φασκόμηλου, δικτανίας, θυμαριού και χαμομηλιού, που μπορείτε να δοκιμάσετε σε αφεψήματα και να αγοράσετε στα τοπικά καταστήματα, αλλά και από τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των περιστεριώνων ( εκεί είναι περισσότερα από χίλια), όπου εκτρέφονται περιστέρια που στη συνέχεια γίνονται πρωταγωνιστές εκλεκτών συνταγών.

Στη Σαντορίνη το περιοδικό ξεχωρίζει τα κρασιά και γράφει : Μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο γεννιούνται σε ηφαιστειακά εδάφη και η Σαντορίνη δεν αποτελεί εξαίρεση, το αντίθετο. Εδώ καλλιεργούνται αμπέλια για πάνω από 3000 χρόνια και υπάρχουν πάνω από 50 αμπέλια, μεταξύ των οποίων και το περίφημο ασύρτικο , με το οποίο παράγεται ένα πολύ διάσημο ξηρό λευκό και γλυκά κρασιά που προστατεύονται με το Dop. Πολλοί αμπελώνες είναι αρχαίοι και εξακολουθούν να καλλιεργούνται με ένα αρχαίο σύστημα κλαδέματος που τυλίγει τα φυτά πάνω τους, σχηματίζοντας κουλούρες , καλάθια, ώστε να προστατεύονται από τους δυνατούς ανέμους και τον ήλιο. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα τοξωτά υπόγεια κελάρια, γνωστά ως κανάβες

Single Event Display
Εικόνα Εκδήλωσης

«Aποτυπώσεις

του Νεκτάριου Αντωνόπουλου

Έκθεση ζωγραφικής & χαρακτικής

Τοποθεσία: Δια Χρόνος


διαβάστε περισσότερα

χορηγούμενη.

«Εύρεσις & Επανευρέσεις»

Με πολλή  ευαισθησία και σεβασμό 26 καλλιτέχνες του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου καθώς και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, εμπνέονται από τον Ιερό Τόπο της Τήνου, με αφορμή τα 201 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Το θέμα προσεγγίζεται από μία εικαστική οπτική διαχρονικά αλλά και σύγχρονα. Πρόκειται για μία συνθήκη που περιλαμβάνει έργα Γλυπτικής,  Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Installation ,Νέα Μέσα , Video Art.  Ο σκοπός της δράσης ξεπερνά το στενό πλαίσιο μιας επετειακής έκθεσης,  στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη ντόπιων και φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και προσφέροντάς τους την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιοι το γεγονός, την ιστορία και τα έθιμα γύρω από την εύρεση.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου