Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Σχολείο Πύργου Τήνου – Ευχαριστήριο στον κ. Τζαβελόπουλο Ηλία για τη δωρεά

Η ανάρτηση του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Τήνου για την τοποθέτηση των έργων του κ. Ηλία Τζαβελόπουλου στο σχολείο. Θυμηθείτε εδώ (https://tinostoday.gr/tinos-tria-erga-epistimis-tis-archaias-elladas-sto-dimotiko-scholeio-pyrgou/) όταν πρώτοι δημοσιεύσαμε την κίνηση αυτή.

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 τοποθετήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου Τήνου τρία μαρμάρινα έργα επιστήμης της Αρχαίας Ελλάδας, μετά από απόφαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Τήνου. Τα έργα, που δώρισε και επιμελήθηκε ο καθηγητής Φυσικής και πρώην πρόεδρος κοινότητας Πανόρμου Τήνου Ηλίας Τζαβελόπουλος, έχουν θέμα την αρχαία ελληνική επιστήμη και συγκεκριμένα:

1) τον Υπολογισμό των ημερών του έτους σε 365 από τον Θαλή τον Μιλήσιο περίπου το 600 π.Χ.

2) τη Χρυσή Τομή από τον Πυθαγόρα περίπου το 550 π.Χ.

και

3) τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης με ένα μπαστούνι και ένα πηγάδι  από τον Ερατοσθένη περίπου το 240 π.Χ.

Τα τρία αυτά θέματα μαζί με το Αναλημματικό Ηλιακό ρολόι που τοποθετήθηκε το 2022 στον ίδιο χώρο και το Ανεμολόγιο που βρίσκεται ακριβώς έξω από την Αυλόπορτα του Δημοτικού Σχολείου και τοποθετήθηκε το 2021 αποτελούν μια ενότητα έργων  στο Δημοτικό  Σχολείο του Πύργου Τήνου. Σκοπός τους δεν είναι να κάνουν επιστήμονες τα παιδιά του Δημοτικού, αλλά να προβληματίσουν έστω και οπτικά μικρούς και μεγάλους και να υπογραμμίσουν την ύπαρξη της επιστήμης στην Αρχαία Ελλάδα που πρώτη στην Ιστορία δέχτηκε ότι η φύση νομοκρατείται και τοποθέτησε τα πρώτα φιλοσοφικά ερωτήματα στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τζαβελόπουλο Ηλία για τη δωρεά όλων αυτών των σημαντικών έργων επιστήμης στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου Τήνου και για το αξιοσημείωτο του ενδιαφέρον και αγάπη για το σχολείο μας και το χωριό του Πύργου.

Δημοτικό Σχολείο Πύργου Τήνου

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Μεγάλος διαγωνισμός από την Ελιν στα πρατήρια του Ευάγγελου Αλβέρτη

Από Δευτέρα 27/3 έως και 22/4 με καύσιμα αξίας 30€ και άνω μπαίνετε στην κλήρωση της εβδομάδας για να είστε ένας από τους 3 τυχερούς που θα κερδίσουν μια ψησταριά υγραερίου Weber ή μια από τις 2 δωροεπιταγές αξίας 500€ σε καύσιμα Μια κλήρωση κάθε εβδομάδα! 3 τυχεροί κάθε εβδομάδα!...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -