Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Τήνος – Αρχιερατικός Εσπερινός της Πανήγυρη της Παναγίας του Ροδαρίου

- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img

Χθες Σάββατο στις 8 το βράδυ τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου. Είναι γνωστό ότι η ετήσια αυτή Πανήγυρη τελείται από παράδοση την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.
Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο που τέλεσε τον Αρχιερατικό Εσπερινό συμπροσευχήθηκαν στο Ιερό: ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Αγάπης π. Νίκος Ψάλτης, ο εφημέριος Χώρας και Σκαλάδου π. Μάρκος Φώσκολος, ο εφημέριος ποιμαντικής ενότητας Κάμπου π. Ιωάννης Σκλάβος και ο διάκονος Αλέξανδρος.
Ο σεβασμιότατος μετά το σύντομο ανάγνωσμα του Εσπερινού παρουσίασε στην Εκκλησία τις τρεις νέες ικεσίες που ο Άγιος Πατέρας ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε στις λιτανείες της Παναγίας που απαγγέλλονται ή ψέλνονται στο τέλος του Αγίου Ροδαρίου

www.kantam.gr

Οι τρεις νέες ικεσίες που προστέθηκαν στις λιτανείες της Παναγίας

Οι λιτανείες της Παναγίας είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη και προσφιλής έκφραση αφοσίωσης των πιστών προς τη Μητέρα του Θεού. Για πολλά άτομα και αρκετές οικογένειες έχουν γίνει μια καθημερινή προσευχή, ειδικά τον Μάιο και τον Οκτώβριο, που είναι οι αφιερωμένοι μήνες στην Παναγία. Οι Λιτανείες είναι μια σταθερή σειρά επίκλησης στη Παναγία. Στην πόλη Λορέτο της Ιταλίας ψέλνονταν από τα μέσα του 16ου αιώνα. Όμως οι λιτανείες αυτές υπήρχαν από πριν, αλλά η μεγάλη φήμη του Θεομητορικού Προσκυνήματος της Παναγίας του Λορέτο τις διέδωσε ακόμη περισσότερο μεταξύ των πιστών.
Η δομή των λιτανειών της Παναγίας είναι ευθύνη της Αγίας Έδρας. Δεν μπορεί δηλαδή η κάποια τοπική Εκκλησία να προσθέτει νέες ικεσίες στις υπάρχουσες λιτανείες.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να συμπεριλάβει σ’ αυτές τρεις νέες ικεσίες και αυτές είναι: «Μητέρα του ελέους», «Μητέρα της ελπίδας» και «Βοήθεια των μεταναστών». Η απόφαση αυτή του Πάπα κοινοποιήθηκε στις τοπικές Εκκλησίες στις 20 Ιουνίου 2020 με επιστολή της Card. Ρόμπερτ Σάρα, Προέδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για τη Θεία Λατρεία και την τάξη των Μυστηρίων. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε για την κοινοποίηση αυτής της απόφασης δεν είναι τυχαία. Εκείνη την ημέρα η Εκκλησία και γιόρταζε την Αμίαντη Καρδία της Παναγίας και η κοινωνία γιόρταζε και γιορτάζει την «παγκόσμια ημέρα προσφύγων και μεταναστών». Και στο άμεσο παρελθόν είχαν προστεθεί από την Αγία Έδρα άλλες δύο ικεσίες στις λιτανείες της Παναγίας και συγκεκριμένα η ικεσία «Μητέρα της Εκκλησίας» και η ικεσία «Βασίλισσα της οικογένειας».
Ο Πάπας Φραγκίσκος παρουσιάζοντας τις νέες τρεις ικεσίες γράφει στο κείμενο της απόφασής του μεταξύ άλλων: «… προσκυνητής προς την Αγία Ιερουσαλήμ του ουρανού, για να απολαύσει την αδιαχώριστη επικοινωνία με τον Χριστό, το Σωτήρα της, η Εκκλησία βαδίζει στα μονοπάτια της ιστορίας και εμπιστεύεται Εκείνη που πίστευε στον λόγο του Κυρίου.
Υπάρχουν αμέτρητοι τίτλοι και επικλήσεις που η χριστιανική ευλάβεια, με την πάροδο των αιώνων, έχει αποδώσει στην Παναγία, έναν προνομιακό και ασφαλή τρόπο να συναντά, μέσω αυτής, τον Χριστό. Και στην παρούσα εποχή, με τόσους λόγους αβεβαιότητας και αμηχανίας, η προσφυγή της Εκκλησίας στην Παναγία με τόση αγάπη και εμπιστοσύνη, γίνεται τόσο συχνά από τον λαό του Θεού. Η Εκκλησία λοιπόν θέλησε να μεριμνήσει ώστε οι επικλήσεις: «Μητέρα του ελέους», «Μητέρα της ελπίδας» και «Βοήθεια των μεταναστών» να εισαχθούν στις υπάρχουσες ικεσίες των λιτανειών της Παναγίας. Η πρώτη επίκληση θα προστεθεί μετά την ικεσία «Μητέρα της Εκκλησίας», η δεύτερη μετά την ικεσία “Μητέρα της Θείας χάρης» και η τρίτη μετά την ικεσία «καταφυγή των αμαρτωλών».
Η πρώτη επίκληση “Μητέρα του ελέους” δεν είναι καινούργια. Στην προσευχή (χαίρε Δέσποινα) Salve Regina, η Παναγία αποκαλείται με αυτόν τον τίτλο. Σε ένα άλλο έγγραφο ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει ότι «η Παναγία βεβαιώνει την ευσπλαχνία του Υιού του Θεού που δεν γνωρίζει όρια και φτάνει σε όλους χωρίς να αποκλείει κανέναν». Η έκφραση «μητέρα της ελπίδας» βρίσκεται επίσης στο Salve Regina, όπου η Παναγία καλείται ως «ελπίδα μας». Στα κείμενα του Λειτουργικού που αναφέρονται στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας προς τιμήν της Παναγίας ) υπάρχουν οι τίτλοι που αναφέρονται σε αυτές τις δύο ικεσίες. «Η Παναγία Μητέρα της Αγίας Ελπίδας (αρ.37 σελ. 120) και η «Μητέρα του Ελέους»(ν.39 σελ. 127).
Μια καινοτομία που υπάρχει σ’ αυτές τις τρεις νέες ικεσίες είναι η ικεσία «Βοήθεια των μεταναστών». Οι πιστοί πάντοτε προστρέχουν στην Παναγία και ζητούν τη βοήθειά της σε κάθε δυσκολία και κίνδυνο. Σήμερα, οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν εκείνους που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Το να δείχνουμε την Παναγία σε αυτούς ως Μητέρα που είναι πάντα κοντά τους και να τους ζητούμε να επικαλούνται τη βοήθειά είναι πολύ επίκαιρο. Η προσευχή μας με αναφορά στις κοινωνικές πραγματικότητες φαίνεται εμπνευσμένη και σημαντική. Στην Παναγία, τη Μητέρα της Εκκλησίας, τη βοήθεια των Χριστιανών, εμπιστευόμαστε λοιπόν όλους εκείνους που βιώνουν με τόσες δυσκολίες. Σ’ αυτήν εμπιστευόμαστε και όλη την τοπική μας Εκκλησία ζητώντας τη βοήθειά της και στη νέα ποιμαντική χρονιά που αύριο θα εγκαινιάσουμε κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

spot_img

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img