back to top

Τήνος/ «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται…»

………έτσι συνήθιζαν να λένε οι δικοί μου άνθρωποι και, φυσικά, όχι μόνο όταν έβγαινε ένας λαμπερός ήλιος το πρωί, αλλά περισσότερο όταν έβλεπαν ότι κάτι είχε αρχίσει όμορφα, ας πούμε, σε μια σχέση, σε ένα ξεκίνημα δουλειάς και επειδή ήταν και αληθινοί στα λόγια τους, πολυχρησιμοποιούσαν αυτήν την έκφραση όταν μια υπόσχεση δεν παρέμενε σε λόγια αλλά γίνονταν πράξη!!!

‘Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται’, σκέφθηκα και μονολόγησα όταν πηγαίνοντας, πριν λίγες ημέρες, να τοποθετήσω λίγα μεταχειρισμένα ρούχα στον ειδικό κάδο, απέναντι από το Κέντρο Υγείας, βρέθηκα σε έναν χώρο περιποιημένο, γύρω από τον κάδο, αλλά και τον κάδο σε καλή κατάσταση….. Δεν πίστευα στα μάτια μου….. και δίχως να το συνειδητοποιήσω γύρισα προς εκείνη την πλευρά της πλατείας, που πάντα απέφευγα να κοιτάξω. Δεν μπορεί, σκέφθηκα, τέτοια αλλαγή…….., επιτόπου στροφή με κατεύθυνση στο Έξω Λιμάνι, στον σκουπιδότοπο που δεν πλησίαζα, άλλοτε, από μέτρα μακριά…. Εκεί, έπαθα, αυτό που τώρα πια λέγεται για όλα που βλέπουμε και δεν το πιστεύουμε….. έπαθα πολιτισμικό σοκ!!!!  

Δεν γίνεται, ξαναμονολόγησα, δυνατά πια, να συμβαίνει αυτό!!! Μια τέτοια αλλαγή!! Όλα τακτοποιημένα και καθαρά, σαν να είχε περάσει ένα σύννεφο και να άρπαξε, στην κυριολεξία, όλη εκείνη την μόνιμη ασχήμια στο ‘μπάσιμο’ της Τήνου!!! Από εκείνη την στιγμή, έπιασα τον εαυτό μου να ελέγχει αυθόρμητα, τους χώρους γύρω από τους κάδους και μαζί με την ευχάριστη εικόνα, που έβλεπα, απαντήθηκε αυτομάτως και ένα μόνιμο ερώτημα …. ‘Α! μάλιστα, υπάρχει και σκούπα στις σκουπιδιάρες, για να μαζεύονται ότι είναι απέξω από τους κάδους΄ !!! 

Τι άλλαξε; Προφανώς, οι υπάλληλοι καθαριότητας, του Δήμου Τήνου, είναι οι ίδιοι!! Μήπως, άλλαξε η διάθεση τους; και αν ναι, τι ή ποιος ήταν ικανός να αλλάξει ότι έφερε αυτό το ‘καθαρό’ αποτέλεσμα; Μπράβο σε όλους σας (υπαλλήλους, υπηρεσία, πολιτικό προϊστάμενο)!! Συνεχίστε έτσι όπως αρχίσατε και είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι ο μόνος άνθρωπος που είδα αυτή την καταπληκτική και άμεση αλλαγή!!  

Αγαπητέ συνοδοιπόρε, Αντώνη, ξέρω ότι έχεις αναλάβει δύσκολο ΄πόστο’, στη νέα Δημοτική Αρχή, γνωρίζω όμως και τις ικανότητες σου και πραγματικά έχω εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σου. Έχεις πολλή δουλειά μπροστά σου, όμως να είσαι σίγουρος ότι θα πείσεις και εμάς τους δημότες να καταβάλουμε, προσωπική, προσπάθεια και να συμμορφωθούμε με την διαδικασία εναπόθεσης σκουπιδιών ή ανακυκλώσιμων ειδών. Για παράδειγμα, μέσα σε όλη αυτή την ευχάριστη αλλαγή, των συγκεκριμένων χώρων, φάνταζε απαίσια η κίνηση κάποιου συνδημότη μας, να αφήσει άσπαστες χάρτινες κούτες (με ένδειξη JUMBO και άλλων εταιρειών), στον κάδο χάρτινων συσκευασιών, δίπλα στο Κέντρο Υγείας, με έναν άδειο κάδο, στην κυριολεξία, από την επιφάνεια και κάτω!!!! Πραγματικά, στενοχωρήθηκα για εμάς, που χαλάμε, με μία και μόνο κίνηση, ότι εσύ προσπαθείς να συμμαζέψεις, ώστε να καλυτερεύσει η εικόνα καθαριότητας του νησιού μας!!!

Αγαπητοί συνδημότες, θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ μαζί σας, τώρα πια, μια σκέψη μου…..  ‘μιας και η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί, μήπως ήρθε και ο χρόνος να την εκμεταλλευτούμε για να λάμψει και το νησί μας, αρχής γενομένης, από καθαριότητα;’ Ας το προσπαθήσουμε τώρα, με σωστή διαδικασία ανακύκλωσης, σωστή εναπόθεση σκουπιδιών… ενέργειες για τις οποίες ο χρόνος που απαιτείται είναι λιγότερος από τον ‘δρόμο ενός τσιγάρου΄!!! 

Μαρία Στ. Δελατόλα- Παγανέλη

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter