back to top

Το σημαντικό σφαγείο Τήνου, του Παντελή Αρμάου

Η αναγκαιότητα του Σφαγείου είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διατήρηση στο νησί ενός στοιχειώδους επιπέδου κτηνοτροφικού κλάδου.

Το Σφαγείο ήταν είναι και θα είναι αναγκαία και ανελαστική προϋπόθεση, ύπαρξης του αγροκτηνοτροφικού κλάδου στο νησί. Η δημιουργία του ξεκίνησε με την υποβολή σχεδίου – μελέτης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την πρώτη εφαρμογή του Καποδίστρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλ.την περίοδο 1998-2002 κατά την οποία είχαν συνενωθεί οι Κοινότητες σε μεγαλύτερους Δήμους. Άρα υποβλήθηκε πρόταση από τους Δήμους Εξωμβούργου και Τήνου. Ενθυμούμαι ότι σε συνεννόηση και συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο Εξωμβούργου Νικηφόρο Δελασούδα είχα αναζητήσει τον φάκελο και διερευνήσει τις γραφειοκρατικές αιτίες και διαδικασίες που προκαλούσαν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση του φακέλου (μεταξύ πολλών), της δημιουργίας του Σφαγείου.

Η δημιουργία – κατασκευή του έγινε με τη λήψη τραπεζικού δανείου 140.000€ και ήταν εξ αρχής γνωστό, ότι η βιωσιμότητά του ήταν επισφαλής λόγω της περιορισμένης “πρώτης ύλης” και “κύκλου εργασιών”. Όμως επαναλαμβάνω η αναγκαιότητα του Σφαγείου είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διατήρηση στο νησί ενός στοιχειώδους επιπέδου κτηνοτροφικού κλάδου.

Εξ αρχής οι επιλογές δεν ήταν οι καλύτερες, τα δεδομένα επίσης και ως εκ τούτων οι εξελίξεις παρομοίως. Συγκεκριμένα η σύσταση Διαδημοτικής Επιχείρησης και αυτονοήτως στη συνέχεια Δημοτικής με την εφαρμογή του Καλλικράτη (συνένωση Δήμων – ενιαίος Δήμος), απεδείχθη λανθασμένη επιλογή. Απλά αναφέρω ότι αυτό καθιστά αδύνατη τη χρηματοδότηση και οιασδήποτε μορφής ενίσχυση εκ μέρους του Δήμου. Έτσι η Δημοτική Επιχείρηση λειτουργούσε με δυσκολίες σε ότι αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις της, καταβάλλοντας μόνο τους τόκους που προκύπτουν ως το 2018 και το αρχικό ποσό δανεισμού να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο, ενώ και οι υγειονομικές συνθήκες λειτουργίας του Σφαγείου ήταν προβληματικές.

Την περίοδο 2015 – 2018 διαχειρίστηκα ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρισης τα θέματα του Σφαγείου. Οι ενέργειες και οι συνεννοήσεις συγκεκριμένες για την εξεύρεση λύσεων στα πολλαπλά προβλήματα. Επαφές και οι προτάσεις γραπτές και προφορικές με τα Υπουργεία Εσωτερικών & Οικονομίας για νομοθετική ρύθμιση και την δανείστρια Τράπεζα για ρύθμιση του δυσβάσταχτου χρέους. Οι συνεννοήσεις με την Τράπεζα είχαν οδηγηθεί σε πρόταση για μηνιαία καταβολή λίγο κάτω από 1000€ μηνιαίως μέχρις εξοφλήσεως. Μάλιστα ανέλαβα την ευθύνη του Σφαγείου την 1-1-2015 αυτό βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω μη σύννομης διαχείρισης και διάθεσης των υποπροϊόντων σφαγής. Αναζήτησα και έδωσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σύννομες λύσεις και επαναλειτουργία του Σφαγείου.

Δυστυχώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η Δημοτική Επιχείρηση στη συνέχεια για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έδειξε πλήρη αδράνεια και απραξία. Το αποτέλεσμα ήταν το δάνειο να εκτιναχθεί στο ύψος των 214.000€. Η τράπεζα προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το Πλημμελειοδικείο της Σύρου την δικαίωσε, χωρίς βεβαίως καμία παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής.

Κατόπιν τούτων το δάνειο εκχωρήθηκε σε fund, (Mexico Finance Designated Activity Company DAG) με έδρα την Ιρλανδία, δικαιούχος – διάδοχος των δικαιωμάτων της Eurobank Α. Ε. και αυτό εκχώρησε στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων doValue Greece με έδρα την Αθήνα την “είσπραξη των οφειλομένων”. Η Δημοτική Αρχή οδηγήθηκε σε μια δυσβάσταχτη συμφωνία, αποτέλεσμα εν πολλοίς της απραξίας και των ολιγωριών της. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 8000€ με την υπογραφή του συμφωνητικού, για τον πρώτο χρόνο δόση 1250 Ευρώ μηνιαίως και την εξόφληση σε 60 δόσεις της τάξεως των 4000€ μηνιαίως. Οι τόκοι ασφαλώς τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια. Η συμφωνία οδηγεί με ακρίβεια σε τραγικό αδιέξοδο !!! Εντός του Απριλίου συμπληρώνεται 1 χρόνος από την υπογραφή του συμφωνητικού και ξεκινούν οι μεγάλες δόσεις!!!

Υ.Γ. 1: Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τη χρηματοδότηση της Δημοτικής Επιχείρισης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Χρηματοδότησε τη Δημοτική Επιχείρηση Επιχείρηση με 65.000€ για τη βελτίωση της λειτουργίας του Σφαγείου και την προμήθεια – αντικατάσταση εξοπλισμού. Η ολιγωρία και το “ενδιαφέρον” απαίτησε 1,5χρονο για τις διαδικασίες, ενώ και μέρος του εξοπλισμού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Τέτοιος προγραμματισμός και διαχείριση!!!

Υ.Γ. 2: Εννοείται ότι από το 2019 συνεχώς έθετα (μεταξύ άλλων) και τα ζητήματα του Σφαγείου σε ώτα μη ακουόντων!!

Υ. Γ. 3: Πληροφορούμαι ότι η νέα Κτηνίατρος από το καλοκαίρι του 2023, κατέγραφε την πλημμελή λειτουργία των εγκαταστάσεων του Σφαγείου και τη μη ύπαρξη υπεύθυνου λειτουργίας του Σφαγείου. Ζητούσε μάλιστα πολύ συγκεκριμένες διορθώσεις σε διαδικασίες και προμήθειες εξοπλισμού όπως και η υπεύθυνη υπάλληλος – γραμματέας αρμόδια απασχόλησης για το Σφαγείο, προγενέστερα,

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter